top of page
κοινωνικές ιστορίες.λογοθεραπεία

 Οι Κοινωνικές Ιστορίες είναι ένα εργαλείο κοινωνικής μάθησης που υποστηρίζει την ασφαλή και ουσιαστική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ γονέων, επαγγελματιών και ατόμων με αυτισμό όλων των ηλικιών. Οι Ιστορίες χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να εκπαιδεύσουν αλλά και να επαινέσουν επιθυμητές συμπεριφορές. Μια Κοινωνική Ιστορία περιγράφει με ακρίβεια ένα πλαίσιο, δεξιότητα, επίτευγμα ή έννοια.

Τα άτομα που αναπτύσσουν Κοινωνικές Ιστορίες αναφέρονται ως Συγγραφείς και εργάζονται για λογαριασμό ενός παιδιού, εφήβου ή ενηλίκου στο αυτιστικό φάσμα. Οι συγγραφείς ακολουθούν μια καθορισμένη διαδικασία που ξεκινά με τη συλλογή πληροφοριών, την ανακάλυψη ενός θέματος που «ταιριάζει» στο κοινό και την ανάπτυξη εξατομικευμένου κειμένου και εικονογράφησης. Πιο συχνά συνδέονται με σύντομες, απλές Ιστορίες. Αντί για ιστορίες μπορούν να συγγραφούν σε μορφή  άρθρου, για τη  χρήση τους σε μεγαλύτερα άτομα.  

 

Ο ορισμός της κοινωνικής ιστορίας και τα δέκα καθοριστικά κριτήρια (The Social Story Criteria) καθοδηγούν την την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή κάθε ιστορίας. Επιπλέον χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι τύποι προτάσεων και γλώσσας.  

 

Για την συγγραφή και σύνταξη των Κοινωνικών Ιστοριών χρησιμοποιούνται 7 τύποι προτάσεων: 


• Περιγραφικές προτάσεις, στις οποίες τονίζονται οι λεπτομέρειες “ποιός, τι, πού και γιατί”, καθιστώντας το αναγνωρίσιμο και ευκολότερο για το άτομο να συσχετιστεί με το πότε πραγματικά συμβαίνει μια κατάσταση. 
• Καθοδηγητικές προτάσεις, όπου συμπεριλαμβάνονται οδηγίες για το πως το άτομο πρέπει να ανταποκρίνεται κατάλληλα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. 
• Προτάσεις προοπτικής, στις οποίες περιγράφονται οι πιθανές απαντήσεις ή τα συναισθήματα του ατόμου σε μία δεδομένη στιγμή. 
• Καταφατικές προτάσεις, δηλώνουν μία κοινή γνώμη. Δίνεται έμφαση στα σημαντικά σημεία μέσα από την αναφορά σε έναν κανόνα που το άτομο πρέπει να κατανοήσει. 
• Προτάσεις συνεργασίας, στις οποίες περιγράφονται οι ενέργειες ή η πιθανή βοήθεια των ανθρώπων γύρω από το άτομο με βάση την απάντησή του στην κατάσταση. 
• Προτάσεις ελέγχου, όπου περιλαμβάνονται ενέργειες ή απαντήσεις που δημιουργούνται από το άτομο, με σκοπό να θυμηθεί στρατηγικές που λειτουργούν γι ‘αυτό. 
• Προτάσεις όπου ενθαρρύνεται από το άτομο το να μαντεύει το επόμενο βήμα. Αυτό συχνά αντιπροσωπεύεται με ένα κενό στην ιστορία. 

 

 https://carolgraysocialstories.com/social-stories/what-is-it/ 

Λόγου Τέχνη | Κέρκυρα | Λογοθεραπεία-Φωνοθεραπεία-Ειδική Αγωγή-Πρώιμη Παρέμβαση-Ομάδες Γονέων

bottom of page