Η μέθοδος Intergated Voice Therapy αποτελεί μία ολιστική μέθοδο Φωνοθεραπείας που ενεργεί σε 3 επίπεδα: Τον νου, το σώμα και το συναίσθημα. Μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων και βιωματικών ασκήσεων, το άτομο αποκτά συνειδητό έλεγχο της φωνής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή να είναι αποτελεσματική και μετά το πέρας των συνεδριών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η φωνοθεραπεία διαφέρει από την φωνητική. Η πρώτη αφορά την αποκατάσταση και την λειτουργικότητα της φωνής, ενώ στην άλλη περίπτωση μας ενδιαφέρει το αισθητικό της αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μία ειδικότητα αναιρεί την άλλη, αντιθέτως ένας συνδυασμός είναι η αποδοτικότερη λύση. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζεται το ορθό πάτημα στις νότες, με την ασφαλέστερη τοποθέτηση του φωνητικού μηχανισμού.
Οι περισσότερες δυσκολίες της φωνής σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ή επαγγέλματα που καταπονούν σημαντικά τη φωνή, όπως : Εκπαιδευτικοί, τραγουδιστές, voice coaches, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, παίγνιοθεραπευτες, ηθοποιοί, ιερείς, ψάλτες, ομιλητές, παρουσιαστές, πολιτικοί, πωλητές, παιδιά με βραχνή φωνή.
Ποιους μπορεί να βοηθήσει η φωνοθεραπευτική παρέμβαση;
Άτομα με οργανικές βλάβες όπως:
Όζοι/ πολύποδες/ κύστες(μόνο μετεγχειρητικά)/ παράλυση/ μετεγχειρητική ουλή των φωνητικών χορδών, λαρυγγίτιδες (όταν παρατείνεται η βραχνάδα πέραν του μηνός), και νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τον μηχανισμό φώνησης / κατάποσης (π.χ. Νόσος Πάρκινσον, Μυασθένια, Σκλήρυνση, Εγκεφαλικά, Κ.Ε.Κ., κλπ).
Με λειτουργικές δυσκολίες όπως:
Βραχνάδα, αστάθεια φωνής, φωνητική κόπωση, Δυσφωνία Μυϊκής Τάσης (MTD), δυσκολία στο συντονισμό της αναπνοής, εστιασμένο μυϊκό πόνο στη γνάθο, ώμο, μέση, πλάτη και στην περιοχή του λαιμού ή/και του αυχένα
Με ψυχογογενής δυσφωνίες: Είναι δυσκολίες της φωνής που προκύπτουν είτε σε σχέση με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, είτε σε σχέση με σημαντική δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων όπως φόβο, θλίψη, θυμό, αγωνίες, στρες και άγχος. Συνήθως σχετίζονται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο καλείται να ζει και να εργάζεται.
Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί στο τρίπτυχο “Νους-Σώμα-Συναίσθημα“, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου από την εξίσωση. Η Φωνή ζει στο σώμα, επηρεάζεται από το συναίσθημα και τις ψυχολογικές καταστάσεις και συχνά συμβάλει στην εξέλιξη ορισμένων τύπων δυσφωνίας. Εάν η φωνοθεραπεία δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την υγιή έκφραση της φωνής του ατόμου, μπορεί να προκύψει ανάγκη για παραπομπή σε ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Παιδιατρική φωνοθεραπεία με τη μέθοδο Intergrated Voice Therapy
Προσφέρουμε στην προσαρμοσμένη εκδοχή του προγράμματος, για την αντιμετώπιση του φωνοτραύματος σε παιδικές ηλικίες. Το πρόγραμμα έχει διαδραστικό χαρακτήρα για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τις αλλαγές στο τρίπτυχο νους-σώμα-συναίσθημα.