Γιατί πρώιμη παρέμβαση;
Οι έρευνες δείχνουν ότι το διάστημα μεταξύ γέννησης και 3ών ετών είναι μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδος στη ζωή ενός νηπίου. Ο έγκαιρος εντοπισμός των δυσκολιών (σύμφωνα με τα αναπτυξιακά στάδια-ορόσημα) και η πρώιμη παρέμβαση κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων πρώτων ετών, βοηθούν τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ειδική εκπαίδευση και συναφείς υπηρεσίες όταν ένα παιδί μπαίνει στο σχολείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώιμη παρέμβαση:
-
Προηγείται η αξιολόγηση αναπτυξιολόγου και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (ΩΡΛ-οφθαλμίατρος κτλ).
-
Αφορά πληθώρα θεραπευτικών ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένου και του λογοθεραπευτή)
-
Ο γονέας έχει ενεργό ρόλο στην θεραπεία, καθώς αποτελεί το αποκλειστικό περιβάλλον στο οποίο κινείται ένα παιδί 0-3 ετών
Πολλά από τα προγράμματα μας, αφορούν και την πρώιμη διάγνωση/ παρέμβαση σε επίπεδο διεπιστημονικής ομάδας (ΕΔΑΛΦΑ),σε επίπεδο οικογένειας ( More Than Words, Palin PCI, Πέξσε και σπάνιότερα το TalkAbility που αφορά παιδιά με αυτισμό, που έχουν ανεπτυγμένη λεκτική ικανότητα) και φυσικά σε επίπεδο θεραπευτή-παιδιού (περιηγηθείτε στην κατηγορία πιστοποιήσεις-μέθοδοι για περισσότερα, καθώς σχεδόν όλες αφορούν ΚΑΙ την πρώιμη παρέμβαση)
Η Λογοθεραπεία στην πρώιμη παρέμβαση
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στην πρώιμη παρέμβαση είναι εξίσου σημαντικός με εκείνο άλλων θεραπευτικών ειδικοτήτων (εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, ψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή) , καθώς στόχος μας είναι να προλάβουμε τις δυσκολίες σίτισης και ομιλίας σε βρέφη-νήπια με ήδη υπάρχουσες αδυναμίες.
Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά στάδια-ορόσημα ένα παιδί στα 3 έτη επικοινωνεί με φράσεις 4 περίπου λέξεων και αντιλαμβάνεται σχεδόν όλες τις προτάσεις που ακούει. Δείτε αναλυτικότερα τα αναπτυξιακά στάδια εδώ